Deficit de ECHS1 pe lanț scurt mitocondrial

DEFICIT DE ECHS1 pe lanț scurt mitocondrial

Sinonime: Deficit de Enoil-CoA hidratază pe lanț scurt mitocondrial Leigh-like syndrome, ECHS1 Deficiency

Definiție: Deficitul de ECHS1 este o boală neurometabolica heterogenă transmisă pe cale autozomal recesivă, care afectează metabolismul valinei în organism. Pacienţii cu această afecţiune nu pot metaboliza proteinele în mod corespunzător, valina se acumulează în sânge, urină provocând acidoză metabolică de tip lactic, declanșând procese neurodegenerative.   

Caracteristici clinice: Deficitul de ECHS1 are un spectru clinic mai larg cu mai multe fenotipuri, principalele fiind:

  • Debut neonatal, cu forma cea mai severă, reprezentată prin episoade de acidoză lactică severă, tulburări ale respirației, encefalopatie severă, cu simptome asociate sindromului Leigh. Simptome: hipotonie severă, acidoză lactică/metabolică, convulsii, reflux, apnee centrală, aritmie, tulburări severe de alimentație, în majoritatea cazurilor progresul rapid al bolii duce la deces în primii doi ani de viață.
  • Debut infantil, cu forme moderate spre severe, în funcție de varianta mutației, caracterizate prin hipotonie/spasticitate, tulburări de mișcare distonice, diskinetice, retard psihomotor, atrofie optică, cardiomiopatie hipertrofică, pierderea auzului, reflux gastroesofagian, tulburări de alimentație, de digestie și de creștere. Prognosticul variază la aceste forme de deficit de ECHS1.
  • O a treia categorie o reprezintă variantele care provoacă forme mai ușoare ale bolii, principala caracteristică fiind distonia paroxistică și o ușoară întârziere în dezvoltare.

Diagnosticare: Diagnosticul se suspectează prin prezența unei acidoze metabolice de tip lactic. Aceasta se explorează prin efectuarea unor puncte red-ox. Confirmarea este făcută prin pentru secvențierea genei ECHS1 prin tehnica NGS. Nu este necesară efectuarea unei biopsii pentru confirmarea diagnosticului. În majoritatea cazurilor RMN-ul va evidenția hipersemnal T2 si FLAIR la nivelul ganglionilor bazali.

Tratamente: În prezent nu există tratament curativ pentru deficitul de ECHS1, diagnosticarea timpurie și unele tratamente simptomatice pot îmbunătăți tabloul clinic al bolii. Terapia experimentală prin dieta specială, restricția de valină și suplimentarea aminoacizilor folosite în tratamentul leucinozei pentru a evita carența proteică, poate produce efecte benefice, ameliorând simptomele neurologice.

Tratamente în timpul bolilor și în faze acute, recomandări pentru unitățile de primiri urgențe:

  • Pacienții cu deficit ECHS1 au un fenotip asemănător pacienților cu boala mitocondrială sindromul Leigh și prezintă un risc mare de decompensare, episoade stroke-like metabolic din cauza leziunilor la nivelul ganglionilor bazali și regres neurologic în timpul bolilor și a stresului metabolic. Boala se tratează cu o dietă săracă în proteine, fără valină și isoleucină, cu formule MSUD (boala urinei cu miros de sirop de arțar), terapie orală (sau prin sonda PEG) cu N-acetilcisteină și iar în timpul virozelor/bolilor se vor lua măsuri de precauție, administrare intravenoasă de glucoză și lichide. Perfuzia cu glucoză poate accentua acidoza lactică, astfel se recomandă internarea acestor pacienți în centre specializate.
  • Lichide: – Dextroză 10% intravenos 2 ml/kg după care D10 1/2NS intravenos menținere 1.5x.
  • Monitorizare: nivel de lactat, electroliți, glucoză
  • Continuarea dietei hipoproteice, fără valină și isoleucină, administrare de N-acetilcisteină în doza prescrisă.
  • Se va evita administrarea de Ringer lactat, medicamente care relaxează mușchii, antiepileptice, antibiotice care afectează funcțiile mitocondriale.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542806/