Rezumat:

  1. Bolile genetice sunt foarte variate din punct de vedere fenotipic. Diverse grade de afectare neuropsihică sunt întalnite în multe dintre sindromale genetice: paralizii, tulburări de deglutiție, retard mintal sau tulburări de comportament, toate afectează statusul nutrițional al copilului.

  2. Serviciile de corecţie şi abilitare nutriţională constituie un component esenţial în conduit copilului cu tulburări de dezvoltare sau dizabilităţi intelectuale. Dificultăţile de alimentare, malnutriţia şi tulburările de creştere, intoleranţa alimentară şi alergia alimentară, sindromul celiac, constipaţia cronică, tulburările de evacuare a conţinutului stomacal şi tulburările de motilitate intestinală, carenţele nutritive etc. se întâlnesc frecvent la copilul cu tulburări de dezvoltare.

  3. Ritmul de creştere a copilului este un indicator de bază al stării nutriţionale, astfel, aprecierea indicilor antropometrici, masei corporale, înălţimii (şi circumferinţei capului, la copilul până la 3 ani) constituie argumente esenţiale în evaluarea stării copilului.

User login