Tratamentul curativ

Tratamentul obezității este o provocare indiferent de vârsta la care este inițiat. Fiecare intervenție terapeutică trebuie individualizată ținând cont de particularitățile fiecărui copilului și are ca obiective atingerea greutății corporale optime, dar creștere, dezvoltare și sexualizare normale. O scădere inițială de 10% este un țel rezonabil deoarece s-a observat o îmbunătățire generală a stării de sănătate. Pentru că tratamentul să aibă succesul dorit este necesară schimbarea radicală a stilului de viață: schimbarea obiceiurilor alimentare, activitate fizică, terapie familială și comportamentală. Impunerea unor țeluri mici, dar realizabile e utilă în obținerea complianței și succesului terapeutic.

Managementul multidisciplinar


Important!

Managementul multidisciplinar este cheia obținerii de rezultate în lupta cu obezitatea, fiind singura abordare ce are eficiență pe termen lung dovedită. Echipa trebuie să includă: un pediatrudietetician, un psiholog, un fizioterapeut și o asistentă. Managementul constă în consiliere nutrițională, exercițiu fizic, terapie comportamentală (9, 10).

Pediatrul are rolul de a evalua copilul obez cu sensibilitate și compasiune deoarece societatea percepe obezii ca fiind nesănătoși, leneși, cu capacități intelectuale limitate și cu o igienă proastă.

Copiii obezi au de cele mai multe ori complexe legate de aspectul lor fizic, iar dacă părinții lor sunt obezi, au și ei aceleași probleme. Obezitatea este o condiție medicală cronică și necesită o abordare pe măsură. Explicarea acestor aspecte familiei într-un mod obiectiv și lipsit de prejudecăți ajută la crearea unei relații medic-pacient bazată pe încredere, lucru necesar pentru că tratamentul să aibă succes. Se începe prin a afla obiceiurile și structura familiei deoarece la aceste nivele se va interveni în vederea scăderii ponderale. Obiceiurile alimentare rigide pot duce la refuzul copilului de a consuma alimente sănătoase, dar lăsarea la discreția copilul selecția alimentelor va duce la alegeri nutriționale nefericite.

Psihologul încearcă să determine problemele ce au dus la obezitatea copilului, problemele ce apar datorită complicațiilor obezității și obstacolele ce apar în încercarea de a modifica stilul de viață. Odată ce problemele sunt identificate, psihologul poate folosi terapia cognitivă și familială pentru a aborda aceste probleme. Terapia comportamentală familială trebuie să se axeze pe scăderea sedentarismului, creșterea activității fizice, îmbunătățirea nutriției, abordarea obiceiurilor alimentare nesănătoase (fast-food, omiterea unor mese), îmbunătățirea comunicării intra familiale.

Fizioterapeutul va ajuta copilul să facă exerciții fizice într-un mod plăcut, potrivit vârstei.

Intervenția nutrițională

Rolul echipei multidisciplinare este de a identifica zonele problematice din dietă zilnică a familiei și implicit a copilului, pentru ca apoi să ofere alternative alimentare sănătoase. Această abordare va duce la schimbări permanente, durabile, fiind de preferat dietelor restrictive ce nu pot fi menținute și vor duce la creștere ponderală ulterioară.

Recomandările dietetice trebuie să fie flexibile și adaptate vârstei. La copilul mic limitarea băuturilor dulci pare a fi cea mai utilă strategie (11). Alte metode sunt: folosirea laptelui degresat la preșcolar, oferirea unei palete largi de alimente sau respectarea celor 5 mese (3 principale și 2 gustări). Familia trebuie educată să facă față refuzului alimentelor, odată ce dieta este modificată: se impune perseverență deoarece un aliment poate fi oferit de până la 10 ori până ajunge să fie acceptat. Copiii de vârsta școlară și adolescenți trebuie să fie încurajați să nu omită nici o masă, să nu mănânce între mese și să nu consume băuturi dulci (12). Servirea mesei în familie, implicarea copilului în pregătirea acesteia sunt metode de control al aportului caloric și de formare a unor obiceiuri alimentare sănătoase. Copiii trebuie învățați principiile unei nutriții echilibrate: includerea în dietă a tuturor grupelor alimentare. Piramida alimentației în diferitele ei forme poate fi de ajutor în acest sens.


Important!

Ca un prim pas, pacienţi supraponderali şi obezi împreună cu familiile lor trebuie să se concentreze pe implementarea unui stil de viaţă sănătos.

 

Recomandări privind alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică:

1. Consumul a ≥ 5 porţii de fructe şi legume în fiecare zi

2. Minimizarea şi chiar eliminarea băuturilor îndulcite

3. Scăderea timpul de vizionare la televizor şi calculator la ≤ 2 ore pe zi

4. Activitate fizică ≥ o oră în fiecare zi. Jocul este cel mai potrivit pentru copii mici. Copii mai mari ar trebui să găsească activităţi fizice de care se bucură: sport, dans, arte martiale, mersul cu bicicleta şi pe jos

5. Pregătirea mai multor mese la domiciliu, mai degrabă decât în restaurante

6. Mâncatul la masă, ca o familie, de cel puţin 5 sau 6 ori pe săptămână

7. Consumul unui mic dejun sănătos în fiecare zi

8. Evitarea comportamentelor alimentare prea restrictive

User login