Obezitatea este asociată invariabil cu comorbidități, iar acestea diferă în funcție de vârsta pacientului (Tabel nr. 3). De cele mai multe ori atingerea greutății optime duce și la rezolvarea complicației, totuși, în anumite cazuri, afecțiuni ca HTA severă, astm, probleme ortopedice trebuie tratate înainte de inițierea unui program de exerciții fizice.

Tabel nr. 3. Complicațiile obezității

 

Sugar Copil mic

Preşcolar Şcolar

Adolescent

Adult

Bronşiolite Afecţiuni ortopedice

  • Genu varum

  • Genu valgum

  • Genu recurbatum

  • Picior plat

Afecţiuni ortopedice

Astm

HTA

Probleme psihologice

Probleme psihologice HTA

Tulburări endocrine Scăderea tolerantei la glucoza/DZ 2

Sindrom metabolic:

Obezitate

Insulino-rezistenţa

Dislipidemii

HTA

Boala coronariană

Complicaţiile acute ale obezităţii infantile includ:

  • Hipertensiunea arterială (HTA):

Hipertensiunea arterială este tot mai frecvent descoperită în adolescenţă şi este în general, asociată cu obezitatea, sedentarismul şi cu un istoric familial pozitiv de hipertensiune şi alte boli cardiovasculare.

Pentru diagnosticul de hipertensiune arterială la copil trebuie folosite nomogramele pentru vârsta, sexul şi înălţimea copilului.

Se admite ca un copil este hipertensiv cand valoarea medie a presiunii sistolice si/sau diastolice (la cel putin 3 determinari) depaseste persistent sau ocazional percentila 95 corespunzatoare varstei (Nelson, 18-th Edition; Second Tasc Force on Blood Pressure Control in Children). Valorile normale ale presiuni arteriale la diferite varste sunt redate in tabelul nr.4.

 

Tabel nr. 4. Valorile normale ale presiuni arteriale la diferite varste

VARSTA

Presiunea arteriala sistolica

Presiunea arteriala diastolica

 

Percentila 50

Percentila 95

Percentila 50

Percentila 95

 

(mmHg)

(mmHg)

(mmHg)

(mmHg)

0-6 luni

80

110

45

60

3 ani

95

112

64

80

5 ani

97

115

65

84

10 ani

110

130

70

92

15 ani

116

138

70

95

Adult

120

140

80

90 - 95

 

 

Prehipertensiunea este diagnosticată atunci când TA medie a unui copil depăşeşte percentila 90, dar este mai mică decât percentila 95. Stadiul I HTA este diagnosticat atunci când TA medie aunui copil depăşeşte percentila 95, dar este ≤ percentila 99, plus 5 mm Hg. Un copil are HTAstadiul II, când TA medie este > decât percentila 99, plus 5 mm Hg.

Evaluare: EKG, holter de tensiune, ecocardiografie - pentru copii cu HTA persistentă.

Tratament:Intervenţiile pentru schimbarea stilului de viață trebuie recomandate tuturorcopiilor cu HTA. Medicația se instituie pentru nivele crescute ale hipertensiunii sau în cazul încare răspunsul la modificarea stilului de viaţă este insuficient. Medicamente antihipertensive alese pentru copii sunt aceleași ca și pentru adulți, dar dozele trebuie adaptate foarte atent (2,3,4).

Prezenţa hipertensiunii necomplicate nu este un motiv pentru a restricţiona activitatea fizică!

Diabetul zaharat (DZ) de tip 2

Vârsta medie de debut a DZ tip 2 este de 12-16 ani; perioadă pubertară, când apare o rezistentă fiziologică la insulină. DZ tip 2 se dezvoltă numai în cazul în care această rezistență se asociază altor factori de risc, ca obezitatea. Debutul DZ tip 2 este de obicei lent şi insidios.

Pacienţii cu DZ tip 2 au adesea semne de rezistentă la insulina, cum ar fi HTA, semne ale sindromul ovarului polichistic sau acantozis nigricans.

Istoric familial de DZ tip 2, boli cardiovasculare şi/sau sindrom metabolic. Familiile adolescenţilor cu DZ tip 2 au adesea un stil de viață care crește riscul obezității.

Markeri de autoimunitate sunt de obicei negativi.

Din cauza creşterii prevalenţei obezităţii în populaţia pediatrică, procentul de diabet mediat imun la pacienţii supraponderali sau obezi este în creştere, făcând dificilă distincţia diagnostică între tip 1 şi tip 2. Monitorizare a glucozei din sânge este necesară indiferent de tipul de diabet şi tratamentul cu insulină trebuie început atunci când este indicat. (2,5)

Diabetul zaharat (DZ) de tip 1

Se asociază sindromului Down și poate debuta cu cetoacidoză diabetic, care necesită tratament specific.

Hiperlipidemia

Obezitatea infantilă este asociată cu numeroşi factori de risc cardiovascular, inclusive hiperinsulinism și rezistență la insulină, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, HDL scăzut.

Hiperandrogenismul ovarian şi ginecomastia

Adolescenții cu obezitate prezintă un profil hiperandrogenic, constând în concentraţii serice crescute de androstenedion, dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S) și testosteron, precum şi niveluri reduse de SHGB. Maturizarea sexuală, modificările lipidelor serice şi a androgenilor la adolescenţi se corelează mai puternic cu distribuţia ţesutului adipos decât cu greutatea absolută. Astfel, adolescenţii cu obezitate centrală (androidă, grăsime abdominală) au un risc cardiovascular mai mare decât pacienții cu obezitate periferică (ginoidă, gluteală). La copii prepuberi factorii de risc cardiovascular se corelează mai bine cu greutatea corporală decât cu distribuţia ţesutului adipos.

Steatoza hepatică

Este comună la copii și adolescenții cu obezitate; rar, pacienţii potdezvolta cirozăLa 20% dintre copiii cu obezitate se observă disfuncţie hepatică, cu concentraţiiplasmatice crescute ale transaminazelor. Suplimente de vitamina E pot fi eficiente în tratament. (6)

Calculii biliari

Sunt rar observați în pediatrie, dar aproape jumătate din toate cazurile decolecistită la adolescenţi sunt asociate cu obezitatea.

Colecistita

Poate fi întâlnită mai ales în timpul scăderilor rapide în greutate, în special cudiete restrictive.

Pancreatita

La copii este rară şi reprezintă o provocare de diagnostic pentru clinicieni. Este asociată cu morbiditate şi mortalitate semnificative. Pancreatita este caracterizată prin inflamarea pancreasului, semnele clinice sunt dureri abdominale epigastrice şi enzimele digestive serice crescute.

Tratament:rehidratare adecvată, analgezie, şi odihnă pancreatică şi pentru a restabili homeostazia metabolică normale. La pacienţii cu pancreatită severă, aportul oral este limitat şi este nevoie de nutriţie parenterală timp de 3 zile pentru a preveni catabolismul. Aspiraţia nasogastrică și corectarea dezechilibrelor hidro-electrolotice trebui efectuate de urgenţă. (7)

Pseudotumor cerebri

Pseudotumor cerebri sau hipertensiunea intracraniană idiopatică, se caracterizează prin semen şi simptome de presiune intracraniană crescută în absenţa unei tumori care să ocupe spațiu.

Simptome: cefalee, vărsături, vedere înceţoşată, diplopie, nistagmus, iritabilitate, pierderi vizualetranzitorii, ameţeli şi tinitus.

Tratament: Uneori, simptomele de pseudotumor cerebri se rezolvă cu puncţia lombară diagnostică iniţială. Pilonii de tratament medical sunt acetazolamida şi steroizii. Indicaţiile pentru intervenţia chirurgicală în tratamentul pseudotumor cerebri sunt deteriorarea vederii şi intensificarea durerilor de cap, în ciuda tratamentului medical agresiv. Procedurile chirurgicale sunt șuntul lumboperitoneal şi fenestrarea teacii nervul optic. (8)

Apneea în somn şi alte tulburări

respiratorii în timpul somnului

Sunt frecvente lacopii şi adolescenţi cu obezitate; în unele cazuri, apneea este însoţită de disfuncţie neurocognitivă.Amigdalectomia, adenoidectomia şi/sau presiunea pozitivă continuă în căile aeriene (BIPAP/CPAP) pot fi benefice la pacienţii cu oxigenare redusă sau retenţie de dioxid de carbon.

Complicații ortopedice

Genu valgum, alunecarea epifizei capului femoral, tibia vara sauboala Blount sunt observate mai frecvent la copiii cu obezitate.

Sechele emoţionale şi psihosociale

Sunt larg răspândite și pot periclita viața pacientului.Depresia şi tulburările de comportament alimentar (anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv, etc)pot apare și la copii, dar sunt mai frecvente la adolescenţi. Prejudecăţile şi discriminările împotrivapersoanelor cu obezitate sunt omniprezente; chiar și în rândul copiilor mici. Izolarea socială,problemele de stimă de sine și relaționare socială sunt frecvent observate și pot duce chiar la tentative de suicid.

User login

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer