Rata de creştere şi stadiul pubertar orientează clinicianul spre cauza obezității.

  1. Majoritatea pacienţilor cu obezitatea prin exces alimentar au o rată de creştere normalsau excesivă şi intră la pubertate la vârsta corespunzătoare; chiar se maturizează mai repede decât copiii cu greutate normală şi au frecvent vârstă osoasă avansată.

  2. În schimb, rata de creştere şi dezvoltare pubertală sunt diminuate în deficitul de hormonede creştere, hipotiroidism, hipercorticism şi diverse sindroame genetice.

  3. creștere accelerată și apariţia semnelor de dezvoltare sexuală la o vârstă fragedă sugerează că creşterea în greutate este cauzată de pubertate precoce.

  4. Pielea uscată, constipaţia, intoleranța la frig sau oboseala sugerează hipotiroidism.

  5. Poliuria şi polidipsia pot fi observate la adolescentul cu obezitate care dezvoltă diabet.

  6. Deteriorarea neurologică (cefalee matinală, vărsături, tulburări de vedere, polidipsia, poliuria) sugerează obezitate de cauza hipotalamo-hipofizară.

  7. Dispunerea adipozității pe gât şi trunchi, dar nu pe braţe sau picioare, apariția vergeturilor purpurii, sugerează un exces de cortizol, în special dacă rata de creştere staționează sau scade.

  8. Părul facial excesiv, acnea şi menstruațiile neregulate la o adolescentă sugerează sindromul ovarelor polichistice (2).

La adult, morbiditatea și mortalitatea obezităţii, în special cea cardiovasculară sunt bine cunoscute, dar timp de mulţi ani, s-a considerat că în copilărie nu apar complicaţii ale obezității. Cu toate acestea, o serie de probleme minore şi majore pot apărea la copiii şi adolescenţii cu obezitate; cele mai multe dintre acestea au un impact considerabil asupra calităţii vieţii, îi pot aduce chiar în serviciul de urgență, iar unele pot reduce speranţa de viaţă.

User login