Important!

Definiție: Excesul ponderal şi obezitatea la copil sunt definite că acumularea de grăsime în exces, carepoate afecta sănătatea.

La ora actuală, cea mai potrivită metodă de apreciere a obezității este calcularea indicelui de masă corporală (IMC), urmată de folosirea nomogramelor OMS.

Indicele de masă corporală (IMC)arată proporția greutate/înălţime și este frecvent utilizat în clasificarea excesului ponderal şi a obezității. Acesta este definit ca greutatea (în kilograme) împărţită la pătratul înălţimii în metri (kg/m2). IMC-ul se compară cu nomogramele corespunzătoare pentru sexul și vârsta copilului. În prezent nu există o definiţie a obezităţii infantile standardizată internaţional. Cele mai recente nomograme de creştere stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2007 definesc:

  • Excesul ponderal: IMC > 1 deviație standard (echivalent cu un IMC de 25 kg/m2 la 19 ani)sau IMC= percentila 85-95%

  • Obezitatea: > 2 deviații standard (echivalent cu un IMC de 30 kg/m2 la 19 ani) sau IMC>percentila 95%

OMS AnthroPlus este un software pentru aplicarea nomogramelor OMS 2007 (copii 5-19 ani).

Pentru a descărca mergeți la: http://www.who.int/growthref/tools/en/Alte nomograme folosite sunt cele oferite de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și Internaţional Obesity Task Force (IOTF).

Ca limite ale IMC se remarcă supraestimarea obezității la atleți și la copiii cu masă musculară mai mare. Există și alte metode de măsurare a obezității, dar sunt fie prea scumpe pentru a fi folosite în practică de zi cu zi (ecografia, CT, RMN, DEXA ș.a.), fie necesită pregătire specializată (măsurarea pliului cutanat) sau au o reproductibilitate scăzută (raportul talie-șold).2

Frecvență:

Potrivit OMS, la nivel global, în 2010, aproape 43 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali. În Europa, IOTF raportează o prevalență de 20% a obezităţii și excesului ponderal la copii între 5 și 17 ani, între 1995-2004.

Inițial obezitatea infantilă a fost considerată o problemă numai în ţările cu venituri ridicate, dar acum este în creştere dramatică în ţările sărace și în curs de dezvoltare, în special în mediul urban.

User login