Tratamentul malnutriţiei


Important!

Tratamentul vizează aducerea progresivă a dietei la nevoile calorice ale vârstei.

O atentie deosebita trebuie acordata copiilor alimentati artificial, privind tipul de lapte adecvat vârstei și greutății, diluția și zahararea. De asemenea, se impun respectarea calendarului imunizarilor și tratarea corecta a infecțiilor.

Tratamentul formelor ușoare și medii de malnutriție protein - calorica (MPC) se face in functie de bilantul nutritional individual, majoritatea cazurilor vindecandu-se prin corectarea dietei si suplimentarea ratiei calorice.

Formele grave de MPC pot duce la complicații amenințătoare de viață. Tratamentul formele severe de MPC se efectuează numai in spital și cuprinde 3 etape. In prima faza se incepe cu echilibrarea hidro-electrolitica si acido-bazica si tratamentul infectiilor. A doua etapa (sau faza de reparare) este dominata de terapia dietetica. Aceasta trebuie sa fie lenta si progresivă, ghidată de starea clinic. Se folosesc soluții de nutriție parenterală până la refacerea toleranței tubului digestive. Convalescența, a treia etapa, vizează restabilirea compoziției corporale printrun aport proteic și energic optim. Scopul este acela de a determina accelerarea procesului de creștere dupa primele 2-3 saptamani de la inceperea dietei. Criteriile de recuperare constau în creșterea greutății și taliei conform nomogramelor pentru vârstă.

User login