Tabloul clinic


Important!

Există doua forme de malnutriție: malnutriția protein-calorică (MPC) și malnutriția proteică (MP).


In cazul MPC, procesele metabolice sunt determinate de carenta severă de calorii și protein. În formele clinice de MPC grad I şi II (uşoare şi medii) starea generală este nesemnificativ influenţată, creşterea în lungime nu încetează; corelată cu deficitul ponderal puţin sever creează aspectul de "sugar slab". Curba ponderala este staţionară sau uşor descendentă. Sugarul este palid, ţesutul adipos subcutanat este diminuat pe trunchi şi membre, dar păstrat pe nivelul fetei. Există hipotonie musculară şi eventual, uşoară diminuare a masi musculare. Apetitul este bun, dar poate fi şi scăzut, dacă există şi o infecţie. Toleranţa digestivă este bună, rezistenta la infecţii nu este semnificativ scăzută.

Dezvoltarea psihomotorie este normală sau uşor întârziată, pot exista modificări de comportament a sugarului: apatie sau agitaţie, ţipat, ticuri motorii etc.

În MPC severă, creşterea în lungime încetează, ajungându-se la hipostatura, există deficit ponderal important, curba ponderala este descendenta sau prăbuşită. Tegumentele sunt uscate, palide, au leziuni de decubit. Ţesutul adipos subcutanat este diminuat până la dispariţie, inclusive la nivelul feței (bula Bichat), conferind feţei un aspect triunghiular, bătrânicios, asociind, de asemenea, şi o hipotonie musculară. Sugarul cu MPC severă are respiraţie superficială şi neregulată, ventilaţia pulmonară este deficitara, de aici şi infecţii pulmonare favorizate de pozitia pe spate. Amplitudinea pulsului este redusă, presiunea arterială este scăzută, temperatura cutanată este scăzută, în special la nivelul extremităţilor. Abdomenul este mărit de volum, apetitul este capricios, redus, frecvent există vărsături şi diaree. Starea generală este alterată, există hipoglicemie, tendinţa de colaps.

Rezistenţa la infecţii este vizibil diminuată; ajungându-se frecvent la infecţii respiratorii, digestive şi urinare. Sugarul este apatic, adinamic, are o întârziere psihomotorie marcată.

În MP severă instalată acut("KWASHIORKOR-ul acut") nu există deficit semnificativ de greutate (aspect de sugar păstos), ţesutul adipos subcutanat este prezent. Tegumentele sunt palide, turgorul (consistența tegumentelor) este diminuat. Sunt prezente edeme vizibile, iniţial la nivelul membrelor. Ficatul este mărit de volum, consistenta hepatică e mică. Sugarul urinează puţin, anemia este prezentă, rezistenta la infecţii este forţe mică; au frecvent complicaţii infecţioase cu evoluţie trenantă şi gravă. Copilul este apatic, negativist, fără poftă de mâncare, cu activitate fizică redusă.

În MPC cu instalare lentă("KWASHIORKOR-ul marasmic") creşterea taliei este încetinită sau nulă, ţesutul celular subcutanat este diminuat până la dispariţie, deficitul ponderal este semnificativ. Edemele sunt constante, masive, generalizate şi moi. La copii care au anorexie rebelă, există diaree cronică; rezistenţa la infecţii este foarte mică, sunt frecvente complicaţii infecţioase severe: bronhopneumonie, ostomastoidita, infecţii enterale, infecţii sistemice. Din punct de vedere psihic copilul este irascibil, apatic, lipsit de interes faţă de tot ce este în jurul lui.


Important!

Preventia malnutriției este extrem de importantă. Cea mai sigura si eficienta masura de prevenirea malnutritiei constă in alimentatia naturală in primele 6 luni de viață (laptele matern este cel maicomplet si echilibrat aliment, având si calități imunologice, datorita anticorpilor).


 

User login