Cauzele apariţiei malnutriţiei

Formele medii şi uşoare (MPC gradul I şi II) mai frecvente în ţările în curs de dezvoltare sau subdezvoltate sunt determinate de: prelungirea peste vârsta de 6 luni a alimentaţiei la sân, fără a se face diversificarea adecvată, repetatele infecţii şi parazitozele intestinale care conduc la repetate diete şi realimentări, erori în prepararea diluţiilor de lapte praf, diversificare incorectă, alimentaţia sugarului mic cu lapte de vacă nediluat, fără aport de hidrocarbonaţi, boli care afectează tulburările de digestie şi absorbţie a substanţelor nutritive (malabsorbţia), dificultăţi de alimentaţie (la sugari cu: boli congenitale de cord, malformaţii buco faringiene, paralizii cerebrale), boli metabolice şi genetice.

Exemple de boli genetice care asociază malnutriţie:

− Boala Brinton

− Galactozemia

− Boala celiacă

− Sindrom Patau

− Mucoviscidoza

− Sindromul Obal

− Epidermoliza buloasa

− Acrodermatitis enteropathica

− Sindromul Shwachman (Shwachman-Diamond)

− Sindromul Boyd-Stearns

User login

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer