Important!

Malnutriţia este o tulburare secundară a creşterii şi dezvoltării postnatale, caracteristică perioadei de sugar şi copil mic - cu ritmul de creştere cel mai intens  şi datorată imposibilităţii organismului de a-şi acoperi prin aportul exogen (din exterior) necesităţile nutriţionale, fiind obligat să-şi consume ţesuturile proprii pentru acoperirea necesitaţilor de întreţinere - autofagie tisulară.


Malnutriţia are unele caracteristici obligatorii:

A) Deficitul de substanţeorganice are un impact major asupra procesului normal de creştere şi dezvoltare rezultând un deficit ponderal şi încetarea creşterii structurale. Există, deseori, şi deficite de minerale şi vitamine, conducând la apariţia altor tulburări nutriţionale asociate: anemiile, nutriţionale, rahitismul carenţial, alte avitaminoze etc.

B)Insuficientă proceselor de creştere şi dezvoltare ca şi modificările secundare produse în organism pentru a-şi putea asigura necesităţile energetice obligatorii supravieţuirii, duc la modificări ale compoziţiei corporale, la perturbări ale metabolismului energetic şi intermediar ale structurii şi funcţiei tuturor sistemelor organismului, dintre care importante pentru evoluţia ulterioară sunt: tulburările funcţionale şi alterările structurale de la nivelul tractului digestiv, precum şi perturbările apărării antiinfecţioase.

C) Malnutriţia este o boală carenţialacare, când nu este asociată sau complicată de infecţii şi este recunoscută şi tratată în stadiile precoce, este compatibilă cu o recuperare completă.

D) În formele grave (diagnosticate şi tratate tardiv) suferinţa scheletică şi a sistemului nervos central secundar, aportului caloric şi/sau proteic insuficient, poate avea consecinţe serioase în ceeace priveşte creşterea şi dezvoltarea ulterioară a copilului (stătură mică, deficit intelectual).

E) În stadiile avansate, cudeficienţe severe şi cronice ale aportului nutriţional, în special în cazurile complicate de infecţii, malnutriţia este o îmbolnăvire severă a sugarului şi copilului mic, fiind, în mare măsură, responsabilă de mortalitatea infantilă în ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare.

Din punct de vedere clinic există două forme de malnutriţie:

1) malnutriţie protein-calorică ("MPC");

2) malnutriţia proteică ("KWASHIORKOR")

Criterii de apreciere a creşterii şi dezvoltării sunt:

  • criterii somatice morfologice: talia, greutatea corporală, perimetru cranian şi toracic,

  • criterii somatice de maturitate: vârsta osoasă, aprecierea dentiţiei,

  • parametri funcţionali de maturizare: aprecierea toleranţei digestive, rezistenţei la infecţii, maturizarea neurologică.

Definitia data de OMS in 2007 pentru MPC este stabilită la o valoare a IMC< percentila 3% sau sub 3 deviatiii standard, pe nomogramele pentru varsta si sex.

User login