HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ PULMONARĂ

Material preluat de pe www.htap.ro

Conform informaţiilor Societăţii Române de Pneumologie, hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP) este definită ca o boală caracterizată prin creşterea progresivă a presiunii sângelui în artera pulmonară şi a rezistenţei vasculare pulmonare care duce la dezvoltarea unei insuficienţe cardiace drepte, potenţial fatală. Este considerată boală orfelină, cu evoluţie extrem de severă, rapidă şi progresivă către insuficienţa cardiacă, cu morbiditate ridicată prin multiple decompensări cardiace (de cord pulmonar) şi spitalizări frecvente.

Hipertensiunea arterială pulmonară poate fi idiopatică (primară) sau poate fi asociată unor numeroase boli, de cele mai multe ori malformaţii cardiace nerezolvate la timp, iar  lipsa tratamentului induce o mortalitate foarte înaltă, morbiditate severă şi costuri ridicate, atât medicale spitaliceşti (determinate de decompensările frecvente de cord pulmonar), cât şi non-spitaliceşti, legate de îngrijirile frecvente ambulatorii ale acestor pacienţi.

Anii de activitate socio-economică pierduţi de pacienţii care nu sunt sub tratamentul specific, de obicei tineri cu vârste între 20-50 ani la diagnostic, reprezintă alt factor major de cost comunitar.

De aceea se impune realizarea urgentă a unui program naţional de asigurare a tratamentului modern descoperit pentru această afecţiune, care pe de o parte prelungeşte semnificativ durata de viaţă a pacienţilor care răspund la tratament, iar pe cealaltă parte sporeşte confortul acestei vieţi prelungite, la mulţi dintre ei permiţându-le să rămână mulţi ani activi familial şi chiar social.

User login