HIPOTIROIDISMUL

Insuficienta tiroidiana reprezinta un complex simptomatic rezultat din insuficienta hormonilor la nivel de receptor. Termenul de mixedem se atribuie edemului characteristic al bolii precum si formelor caracterizate prin prabusirea severa a rezervei functionale tiroidiene. In functie de momentul instalarii mixedemul poate fi congenital sau infantil.

Hipotiroidia se aplica formelor fruste sau de severitate medie. Tabloul clinic se coreleaza cu severitatea carentei hormonale si cu momentul instalarii acesteia (copilarie sau viata adulta) .

Etiologia mixedemului congenital poate fi endemica, sau indus de agenezia tiroidiana si tulburari de hormonosinteza. In atiroza, primele semne clinice apar la 6-7 saptamani de la nastere. La nastere greutatea copilului este normala sau crescuta dar ulerior ritmul sau de crestere diminua.

Somatic copilul prezinta:

- facies caracteristic cu nas in sa, enoftalmie si macroglosie

-gatul este scurt, toracele este globulos, abdomenul destins de batracian iar mebrele sunt insuficient dezvoltate;

-tegumentele sunt aspre, ingrosate, scuamoase si musculatura are aspect flasc

- retard pubertar 

- +/- retard mental

 - varsta osoasă întârziată

Biologic:  FT4, TT4, scăzute, TSH crescut

Mixedemul infantil sau juvenil apare in jurul varstei de 3-6 ani. Poate fi congenital daca atireoza nu este totala la nastere ea instalandu-se in urmatorii ani. Este determinat de ectopie tiroidiana, defecte in biosinteza hormonilor tiroidieni, tiroidectomii sau tiroidite survenite in copilarie.

Prognosticul insuficientei tiroidiene a copilului este mai rezervat decat cel al adultului.

Mixedemul congenital are cel mai rezervat prognostic.

 

 

 

User login